Openingstijden: ma t/m vr 08:00-22:00, za 09:00-17:00 uur

   

Bel 085-76 00 131 - Landelijk nummer

Oude auto’s mogen de milieuzones in Utrecht niet meer in

Sloopauto Utrecht, sloopauto verkopenEr bestond al een milieuzone voor vrachtwagens op diverse locaties. Een milieuzone is een gebied in de binnenstad van grote gemeenten waar de toegang voor vrachtwagens die te veel fijnstof en stikstofoxiden uitstoten beperkt is. Het doel van de milieuzone is om de luchtkwaliteit aan de normen te laten voldoen.

Maar sinds 1 januari 2015 is er ook een milieuzone voor andere diesels in de stad Utrecht, niet alleen voor vrachtwagens, maar ook voor personenauto’s en bestelwagens. Dit betekent dat dieselvoertuigen met een Datum Eerste Toelating (DET) van voor 1 januari 2001 de zone niet in mogen. U kunt de Datum Eerste Toelating aflezen op uw kentekenbewijs.

“Oudere personen- en bestelauto’s op diesel en vrachtauto’s worden in de milieuzone geweerd, omdat zij veel vervuilende uitstoot veroorzaken. Het weren heeft een groot effect op de luchtkwaliteit.”

Overigens is het convenant dat ten grondslag ligt aan de milieuzones vrachtverkeer onlangs verlengd tot en met 31 december 2016. Het wordt inhoudelijk niet gewijzigd. Dit betekent dat het huidige toegangsregime (minimaal Euro IV) ongewijzigd blijft. In Nederland zijn er 13 gemeenten met een milieuzone voor vrachtverkeer. Ze hanteren een gelijk toegangsregime en hebben dezelfde regels voor verlening van ontheffingen. Het convenant is ondertekend door de gemeenten met een milieuzone, vertegenwoordigers van vervoerders en verladers en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De milieuzones voor vrachtverkeer zijn er al sinds 2008.

Handhaving

Handhaving vindt in Utrecht plaats met behulp van camera’s, flitsauto’s en toezichthouders, die auto’s registreren die de milieuzone niet in mogen. Overtreders krijgen een boete via het CJIB, van 90 Euro.
De camera’s bij de invalswegen naar het centrum van Utrecht fotograferen elk nummerbord. Wie een te oude auto heeft ziet dan een paar honderd meter verderop een rode ‘Nee’ oplichten. U mag de milieuzone niet in. Tijdens de eerste maanden kregen overtreders alleen een waarschuwing, maar sinds april worden er ook bekeuringen uitgedeeld en staan er langs alle wegen speciale verbodsborden.

Subsidie en ontheffing

Utrecht biedt subsidies aan voor sloop / vervanging van personen- en bestelauto’s, taxi’s en zakelijk gereden personenauto’s. Daarnaast kunt u in sommige gevallen ontheffing aanvragen om toch de milieuzone in te rijden.
Als u in de milieuzone woont en een vieze auto hebt, kunt u een subsidie krijgen voor het laten slopen van de auto en voor de aanschaf van een schonere wagen. Volgens de Gemeente Utrecht zijn er sinds begin dit jaar al duizenden aanvragen gedaan. Volgens de Gemeente heeft zo’n 2 a 3 procent van de autobezitters in het centrum een te oude auto.
De milieuzone geldt ook voor toeristen, zelfs buitenlandse toeristen. Ze kunnen dezelfde waarschuwingen zien, aldus de gemeente. Maar bezitters van oldtimers ontspringen mogelijk de dans: als hun antieke auto veertig jaar of ouder is, valt die onder een ontheffing.

Labels:, , , , , ,

Tel 085-7600131